8 tips om medewerkers te helpen bij mentale uitdagingen

Iedereen heeft wel eens te maken met tegenslag; dit hoort bij het leven. Sinds de uitbraak van het coronavirus leek het leven van veel mensen enigszins te vertragen. Veel werknemers werken vanuit huis, zien collega’s […]

mentale uitdagingen

Iedereen heeft wel eens te maken met tegenslag; dit hoort bij het leven. Sinds de uitbraak van het coronavirus leek het leven van veel mensen enigszins te vertragen. Veel werknemers werken vanuit huis, zien collega’s een stuk minder vaak en gaan minder vaak naar feestjes of bijeenkomsten. Dit alles kan invloed hebben op het mentale welzijn van medewerkers. 

De ene medewerker is veerkrachtiger dan de andere. De eerste soort medewerker kan gemakkelijker met tegenslagen omgaan en deze ook gemakkelijker achter zich laten. Voor sommige mensen is dit echter een stuk moeilijker. Johan.nl weet dat het investeren in mentale weerbaarheid erg belangrijk is en personeel én organisatie veel oplevert. 

4 tips voor werkgevers bij mentale uitdagingen van personeel

Met deze vier tips weet jij waar je op moet letten en leer je hoe je je personeel positief en veerkrachtig maakt én houdt. 

1. Een veilige werkomgeving

Het klinkt zo cliché, maar er zijn nog altijd veel organisaties waar werknemers zich niet honderd procent veilig voelen. Jij als werkgever kan een grote bijdrage leveren aan een werkomgeving waar sekse, geaardheid, huidskleur, afkomst of religie geen rol spelen en waar iedereen respect heeft voor elkaar. Hier lees je hoe >>>

2. Geef het goede voorbeeld bij mentale uitdagingen

Veel werknemers zien de werkgever als een voorbeeld. Als jij als werkgever een overspannen en gestreste indruk maakt, zal dit ontegenzeggelijk weerslag hebben op het personeel. Laat als werkgever dan ook zien dat ontspanning belangrijk is, zij zullen dit zeker ter harte nemen.  

3. Geef vrijheid

Medewerkers die vrijheid tijdens hun werk ervaren, zullen minder snel te kampen krijgen met mentale problemen. Verschillende studies bewijzen dat autonomie voor werknemers erg belangrijk is. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan zelf de werktijden kunnen bepalen, zo nu en dan eerder naar huis mogen en zelf een tandarts- of doktersbezoek in kunnen plannen. Johan.nl biedt de beste software en het grootste partnernetwerk om de vitaliteit van je medewerkers te bevorderen.

mentale uitdagingen

4. Investeer in ontwikkeling  

Ontwikkelen en ontplooien heeft een grote invloed op iemands welzijn. Wanneer iemand geen zicht heeft op groei of ontwikkeling in zijn of haar werkzaamheden, dan is de kans op een burn-out of depressie vele malen groter. Werknemers die groeien, nemen ook hun collega’s mee in dit proces. Wil je hier meer van weten? Bekijk hier de professionals.

4 tips voor werknemers, want samen behaal je de beste resultaten.

Niet alleen werkgevers, maar uiteraard ook de werknemers kunnen met deze handige tips zorgen voor weerbaarheid tegen mentale uitdagingen. 

1. Gezond eten, regelmatig bewegen

Gezond eten, regelmatig bewegen (minimaal 20 minuten per dag) en genoeg zonlicht zijn drie belangrijke pijlers voor een gezonder leven. Heb je wel eens last van hoofdpijn na een paar uren achter je laptop? Drink bij iedere kop koffie een glas water, dit kan al veel verschil maken. Koffie vervangen door water of thee is zelfs nog beter! 

2. Plan van aanpak voor mentale uitdagingen

Het plannen van bepaalde doelen kan een waardevolle stap zijn om je leven richting te geven. Door het opstellen van een plan van aanpak, weet je waar je aan toe bent en waar je naartoe werkt. Wil je bijvoorbeeld meer gaan sporten, maak dan een plan om minimaal vijf dagen in de week twintig minuten te wandelen. Hou je dit een paar weken vol, dan kun je altijd uitbreiden naar zeven dagen per week of zelfs dertig minuten per dag. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Johan.nl werkt met professionals die jou stimuleren bij jouw uitdagingen. 

3. Doe de dingen met aandacht

Train jezelf om positief te denken. Dit is voor veel mensen moeilijk. Het positieve wordt soms ondergesneeuwd door alle problemen in de wereld, maar wie zich focust op het negatieve, zal alleen maar negativiteit zien. Een cursus mindfulness opent voor veel mensen nieuwe deuren en kan ook jouw leven positief veranderen. 

4. Hulp nodig bij mentale uitdagingen bij jou op de werkvloer?

Door de diverse samenwerkingen op het johan.nl portaal is een onafhankelijk digitaal ecosysteem ontstaan. In dit ecosysteem komen vraag en aanbod samen om te werken aan een zo optimaal mogelijke werksituatie. Op het portaal heb jij inzage in je gezondheid en functioneren, toegang tot producten om jezelf te ontwikkelen en controle over je eigen data. Dit alles met het behoud van privacy, in een veilige en leuke omgeving. Ontdek Johan.nl