Hybride werken en de balans tussen thuis en kantoor

Wat is de definitie van hybride werken? Wisselen van plaats- en tijdsonafhankelijk werk noemen we hybride werken.

Wat is de definitie van hybride werken? 

Wisselen van plaats- en tijdsonafhankelijk werk noemen we hybride werken. De kenmerken van hybride werken zijn de zijn flexibele werktijden, verminderde reistijden en het thuiswerken. Hybride werken heeft door de coronacrisis een enorme vlucht genomen. Was het vóór de pandemie nog gangbaar om iedere dag op kantoor te werken, zo is het vandaag de dag bijna vanzelfsprekend om minstens een dag per week vanuit huis te werken. Maar, waarom werken we hybride en kleven er geen nadelen aan? In dit artikel geven we antwoorden op al jouw vragen rondom hybride werken. 

De voordelen van hybride werken

Voor zowel de werknemer als de werkgever kan hybride werken voordelen bieden.

Tijd beter benutten: doordat steeds meer mensen hybride werken, kan hun tijd beter worden ingezet. Denk bijvoorbeeld eens aan de reistijd van een werknemer. Wanneer deze werknemer iedere dag een uur naar zijn of haar werk moet rijden, dan kost dit al twee uren op een dag. Bij thuiswerken bespaar je deze tijd. Door minder te reizen naar bijvoorbeeld kantoor of klant, draag je ook bij aan een duurzamere samenleving. 

Efficiënter werken: Veel mensen kunnen zich thuis beter concentreren dan op hun werk. Dit hangt natuurlijk wel van de gezinssituatie af. Als een werknemer in minder tijd meer werk verzet, is dit natuurlijk een enorm voordeel voor de werkgever.  

Werkgeluk: Veel werknemers ervaren door hybride te werken meer werkgeluk. Zij kunnen hun tijd met familie en vrienden beter plannen en ervaren zo meer vrijheid. We weten allemaal dat het gevoel van vrijheid een boost geeft aan het gevoel van werkgeluk. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel: ‘8 factoren om werkgeluk te vergroten’.

De cijfers van hybride werken 2022

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar hybride werken in Nederland. Willen we wel regelmatig wisselen van werkplek? Wat zijn de wensen op die werkplek en wat zien werknemers als voordelen van hybride werken?

91% wil zelf bepalen of men vanuit huis werkt

72% vindt het belangrijk dat er een fysieke werkplek op kantoor is

61% wil graag de helft van de werkweek thuiswerken

41% wil in de toekomst minder vaak of niet meer reizen

92% wil meer zeggenschap over de plek waar zij werken

63% verwacht een of twee keer per week op kantoor te gaan werken

Grootste voordelen van hybride werken: flexibiliteit en tijdsbesparing

Grootste nadelen van hybride werken: minder verbinding en contact met collega’s

Bron: https://www.ioresearch.nl/actueel/actieve-rol-management-nodig-voor-succesvol-thuiswerken/

Benieuwd wat jouw werknemers of collega’s belangrijk vinden? Binnen jouw organisatie kan een onderzoek worden uitgevoerd door een vragenlijst in te zetten. Een onderzoek kan voor de hele organisatie of een specifieke groep (afdeling, functie, leeftijd) worden ingezet. Klik hier voor meer informatie.

Wat zijn de nadelen van hybride werken?

Door onvoldoende contact met collega’s kan men eenzaam of zelfs gestrest raken. Dit is een van de meest genoemde nadelen van hybride werken. Het vervagen van de werkgrenzen is ook een gevaar bij thuiswerken. Door het ontbreken van de 9-tot-5-mentaliteit, voelen veel werknemers de drang tot overcompensatie. Dit komt doordat zij tijdens werktijd privézaken regelen en dit willen verantwoorden met langere werkdagen als gevolg. 

Wat zegt de overheid over hybride werken? 

“Hybride werken heeft de toekomst. Het is een van de leerpunten die we meenemen uit de coronacrisis: Nederland heeft laten zien dat thuiswerken werkt en veel mensen willen deels thuis blijven werken. Ik heb bijzonder veel waardering voor alle werkenden die de afgelopen twee jaar veel thuis hebben gewerkt. Dit was voor velen niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nu het thuiswerkadvies is vervallen, kunnen we verder met een hybride manier van werken. Ga met je werkgever, medewerkers of collega’s in gesprek en maak blijvende heldere afspraken. Pak de kansen die er liggen.”

Minister Karien van Gennip

Recht voor werknemer om hybride te werken

Wat zijn nou precies de rechten van een werknemer als het gaat om thuiswerken? Is wat tijdens de coronacrisis een plicht was, nu een recht geworden? Wil je regelmatig thuiswerken, dan zijn afspraken met je werkgever essentieel. Voor bedrijven met meer dan tien werknemers is de Wet flexibel werken (Wfw) in het leven geroepen. Je kunt bij je werkgever een verzoek indienen voor aanpassing van je arbeidsduur, je werktijden en je arbeidsplaats. 

Benieuwd wat Johan.nl voor jouw organisatie kan betekenen? Start een onderzoek en ontdek wat hybride werken voor jouw werknemers of collega’s kan betekenen. 

Neem contact op met een van onze adviseurs en bespreek de mogelijkheden van Johan.nl en wat dat jouw organisatie kan bieden.