Tips om stress op het werk te voorkomen

We behandelden het onderwerp stress al eerder. In dit artikel gingen we vooral in op de vraag waarom men op de werkvloer stress kan ervaren.

Tips om stress op het werk te voorkomen - Johan.nl

We behandelden het onderwerp stress al eerder in het artikel ‘Hoe voorkom ik werkstress?’. Hier in dat artikel gingen we vooral in op de vraag waarom men stress op de werkvloer ervaart en wat werkgevers kunnen doen om dit te voorkomen. In dit artikel geven we 7 handige tips om jouw stressniveau te minimaliseren en jouw werkgeluk te maximaliseren. 

Wat zeggen de cijfers?

● 80% ervaart in meer of mindere mate werkstress

● 50% heeft continu last van werkstress

● 30% bezocht weleens een arts vanwege stressklachten

Onderzoek onder 1000 werkende Nederlanders door Zorgverzekering Menzis, 2018

7 tips om werkstress te voorkomen 

Eet (en snack) gezond

Daar is ‘ie weer: de tip om gezond te eten. Voeding ís ook gewoon van essentieel belang voor lichaam en geest. Darmen zijn heel gevoelig voor stress. De verbinding tussen de darmen en hersenen is heel belangrijk en het is dan ook van belang om te letten op een gezond eetpatroon. Kies in plaats van chips eens voor noten of fruit; hier zitten veel meer voedingsstoffen in en een stuk minder zout. Onderneem actie in jouw voedingspatroon: ontdek een van de gezondheidsprogramma’s van Johan. 

Let op je ademhaling

Probeer eens om ieder uur twee minuten je aandacht op je ademhaling te concentreren.

Probeer je af te schermen voor afleidingen en je alleen te focussen op je ademhaling. Sommigen vinden dit in de buurt van collega’s wat ongemakkelijk. Wanneer je de voordelen voelt (minder stress), deel dit dan met je collega’s. Wellicht willen zij wel meedoen aan jouw ‘adem-minuutjes’. 

Knuffel met anderen
Niets lekkerder dan een stevige knuffel, toch? Wanneer we knuffelen, komt er oxytocine vrij. Dit noemt men ook wel het ‘knuffelhormoon’. Dit hormoon maakt je vrolijk en vermindert stress en angstgevoelens. Dus geef die knappe collega snel een knuffel; alles om stress te verminderen!

Gebruik lekkere geurtjes

Heerlijke parfum, pas gemaaid gras of schone was. Iedereen weet dat geur heel veel kan doen. Wetenschap toont zelfs aan dat het ruiken van sommige geuren je hartslag verlaagt en angst vermindert. Een goed voorbeeld hiervan is de geur van lavendel. Lavendel verhoogt namelijk je GABA-niveau; neurotransmitters die je een ontspannen gevoel geven. Leg dus een zakje lavendel in je kledingkast of onder je kussen en geniet van deze heerlijke geur. 

Luister jouw favoriete muziek 

Wij hoeven je niet te vertellen dat muziek jouw stemming kan beïnvloeden. Maar wist je dat het luisteren naar bepaalde klassieke muziek zelfs jouw hartslag, bloeddruk en stressniveau omlaag kan brengen? Bij het luisteren naar muziek waar jij van houdt, wordt in je hersenen dopamine aangemaakt, een stofje waar jij blij van wordt. Blij en minder gestresst; twee vliegen in één klap. 

Ontspannen met Yoga

Rustige vormen van yoga kunnen echt een uitkomst zijn. Stijlen als Yin Yoga, Restorative Yoga en Yoga Nidra zijn perfect om tot rust te komen en stress te verminderen. Bij yoga draait het om het evenwicht tussen lichaam en geest. Na het doen van yoga voelen veel mensen zich als herboren. Meditatie, ademhalingsoefeningen en diverse poses helpen het lichaam te ontspannen en zo stress te reduceren. 

Wil jij yoga uitproberen? Door de diverse samenwerkingen op het portaal van Johan.nl is een onafhankelijk digitaal ecosysteem ontstaan. In dit ecosysteem komen medewerkers, werkgevers, brancheorganisaties, contentleveranciers, dienstverleners, kennisinstituten en onderwijsinstellingen samen om te werken aan een zo optimaal mogelijke werksituatie. Kom in contact met de beste coaches in jouw woonplaats! 

Schakel op tijd hulp in van een professional 

Soms is stress hardnekkiger en niet op te lossen met ademhalings- en yogaoefeningen. Denk dan eens aan het verminderen van werkstress door het inschakelen van bijvoorbeeld een coach. Ook een ontspanningsmassage kan verlichting bieden. Johan helpt jou om de juiste professional te vinden. Bekijk hier de mogelijkheden bij jou in de buurt.