Vitaliteit op de werkvloer: de 5 tips & tricks

Vitaliteit op de werkvloer wordt gezien als een combinatie van drie elementen: de veerkracht om uitdagingen te overwinnen, de motivatie voor het bereiken van persoonlijke doelen en als derde de fysieke energie. Je kunt vitaliteit […]

Vitaliteit op de werkvloer wordt gezien als een combinatie van drie elementen: de veerkracht om uitdagingen te overwinnen, de motivatie voor het bereiken van persoonlijke doelen en als derde de fysieke energie. Je kunt vitaliteit zien als de brandstof van je lichaam. Zonder deze brandstof voel je je lusteloos, nutteloos en inspiratieloos. Vitaliteit van het personeel is de katalysator van jouw onderneming, want zonder vitaliteit is een organisatie weinig waard. 

Een gebrek aan vitaliteit kan serieuze gevolgen hebben.

Gevolgen die gelden voor de persoon in kwestie, maar zeker ook voor een werkgever of leidinggevende. De grootste uitdagingen op een rijtje:

Slechte gezondheid

Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van een lage vitaliteit, een burn-out of zelfs een depressie. Een slechte gezondheid kan leiden tot stress, en stress op zijn beurt kan weer leiden tot een slechte gezondheid. Zo kan het elkaar versterken of in stand houden.


Vermoeidheid

Vermoeidheid heeft vaak invloed op de productiviteit van een persoon. Iemand kan fouten maken, minder helder nadenken en snel geïrriteerd zijn. Een kort lontje kan leiden tot gevaarlijke of kostbare fouten.


Tijdgebrek

Hard en veel werken mag op z’n tijd, maar té lang is niet goed. Zoek altijd de balans tussen werk en vrije tijd. Ontspannen met vrienden of familie is een belangrijk deel van ons leven en zorgt voor stofjes in onze hersenen die we nodig hebben om vitaal te blijven. 


Werkdruk 

Het is voor sommige mensen verleidelijk zijn om veel werkuren te maken. Een promotie of extra geld kan hiervoor een reden zijn. Ben je echter het grootste deel van de dag aan het werk, dan zal je privéleven er ongetwijfeld onder lijden. Om vitaal te zijn en te blijven is het belangrijk dat de werkdruk past bij de persoon. Te hoge óf te lage werkdruk kan zorgen voor problemen.


Hoe stimuleer je de vitaliteit van jouw medewerkers?

Laag ziekteverzuim, hogere productiviteit en een berg aan motivatie. Dat klinkt een werkgever toch als muziek in de oren? De vijf essentiële onderdelen van een vitale werkvloer hebben wij voor je op een rijtje gezet:

Zorg voor goede communicatie 


Het ligt zo voor de hand: praten. Goede communicatie, weten wat er speelt en wat de behoeften van jouw medewerkers zijn is het allerbelangrijkste voor een vitale werksfeer. Een lage vitaliteit is voor veel mensen aan de orde van de dag. Dit kan allerlei oorzaken hebben, maar het is belangrijk om te weten dat er hulp is. Praten over je problemen, je lichaam of gevoelens kan een enorme opluchting zijn. Wil jij graag een afspraak maken met een professional? Kijk hier voor professionals bij jou in de buurt. 

Bied gezonde voeding en voldoende faciliteiten 

Je kunt niet van mensen verwachten gezond en fit te zijn, als ze ongezond eten en niet sporten. Je ziet dan ook bij veel bedrijven en organisaties het aanbod van voedsel in de kantines veranderen. Gezonde keuzes als fruit, groenten en caloriearm voedsel zijn heel normaal.  

Wist je dat werkgevers verplicht zijn goede faciliteiten aan te bieden?
Waar vroeger een automaat met frisdrank stond, kunnen veel medewerkers nu kiezen voor een appel of een mueslireep. Ook bieden veel werkgevers een (gratis) sportschool-abonnement aan; dit kan voor werknemers een grote stimulans zijn om enkele keren per week zich flink in het zweet te werken. 

Maak het werk leuk 

Mentale gezondheid draagt in grote mate bij aan een hoge vitaliteit. Vitaal personeel staat positiever in het leven en is gelukkiger. Ontdekken waar iemands talenten liggen of waar iemand enthousiast van wordt, kan een gigantische boost geven aan de persoon in kwestie, maar ook aan het werk dat hij of zij doet. 

Wees als werkgever flexibel 

De grootste vijand van vitaliteit is stress. Een effectieve manier van stressreductie bij personeel is het aanbieden van flexibiliteit. Je kunt hierbij denken aan flexibele werktijden, de mogelijkheid om thuis te werken of zelf de werkdag in te delen. Dit gevoel van vrijheid stimuleert werkgeluk en reduceert stress: twee vliegen in één klap! 

Vitaal fit met Johan

Vitaliteit in jouw organisatie verbeteren? Door de diverse samenwerkingen op het Johan portaal is een onafhankelijk digitaal ecosysteem ontstaan. In dit ecosysteem komen vraag en aanbod samen om te werken aan een zo optimaal mogelijke werksituatie. Op het portaal heb jij inzage in je gezondheid en functioneren, toegang tot producten om jezelf te ontwikkelen en controle over je eigen data. Dit alles met het behoud van privacy, in een veilige en leuke omgeving. Ontdek Johan! 

Johan.nl: het startpunt voor vitaliteit op de werkvloer

Johan.nl is een uniek platform waar alle partijen die iets met vitaliteit op de werkvloer doen, samenwerken. Dit maakt het mogelijk om jouw medewerkers te voorzien van de beste programma’s binnen een veilig (AVG proof) omgeving. Het medewerkers platform van Johan.nl maakt het mogelijk om je medewerkers het hele jaar door te laten werken aan vitaliteit, gezondheid en werkplezier.