Moet ik een arbodienst inschakelen?

Als werkgever in Nederland ben je verplicht om de begeleiding en ondersteuning van zieke werknemers te regele. Daarnaast dien je te voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van gezond en veilig werken. Het inschakelen van een arbodienst is een van de manieren waarop je hieraan kunt voldoen. Concreet betekent dit dat je als werkgever een contract moet afsluiten met een gecertificeerde arbodienst of een bedrijfsarts. De arbodienst ondersteunt jou bij het begeleiden van zieke werknemers en helpt bij het bevorderen van gezond en veilig werken binnen jouw bedrijf.

Blije mensen die springen in de lucht

DE BESTE ARBODIENSTEN IN 3 STAPPEN

Beschrijf zo volledig mogelijk wat je behoeftes zijn

Stap 1

De beste aanbieders worden geselecteerd

Stap 2

Kies de beste aanbieder die bij jou past

Stap 3

IN 30 SECONDEN EEN AANVRAAG

Vind de arbodienst die bij jou past

Vul onderstaande formulier zo volledig mogelijk in. Dan kunnen wij de beste arbodiensten voor jou selecteren. Zodra het formulier is ingevuld gaan wij gelijk aan de slag!

  5 REDENEN

  5 redenen voor het inschakelen van een arbodienst

  1. Begeleiding bij zieke werknemers: Een arbodienst kan jouw werknemers begeleiden bij ziekteverzuim en helpen bij het opstellen van een plan van aanpak voor re-integratie. Hierdoor kunnen zieke werknemers sneller terugkeren naar werk en kan langdurig verzuim worden voorkomen.
  2. Advies over gezond en veilig werken: Een arbodienst kan jouw bedrijf adviseren over het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving en het voorkomen van arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten en ongevallen. Hierdoor kunnen werknemers veiliger en gezonder werken en kunnen de kosten voor verzuim en arbeidsongeschiktheid worden verlaagd.
  3. Preventieve maatregelen: Een arbodienst kan jouw bedrijf ondersteunen bij het nemen van preventieve maatregelen om gezondheidsklachten en ongevallen te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van voorlichting over gezond werken, het uitvoeren van risico-inventarisaties en -evaluaties, en het adviseren over de aanschaf van veilige apparatuur.
  4. Deskundige ondersteuning: Een arbodienst beschikt over deskundige professionals op het gebied van arbeidsomstandigheden en gezondheidsmanagement, zoals bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en veiligheidskundigen. Zij kunnen jouw bedrijf ondersteunen bij complexe vraagstukken en problemen op het gebied van gezond en veilig werken.
  5. Voldoen aan wettelijke verplichtingen: Door het inschakelen van een arbodienst voldoe je als werkgever aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van gezond en veilig werken en de begeleiding van zieke werknemers. Dit kan voorkomen dat je als werkgever in de problemen komt met bijvoorbeeld de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) of het UWV.

  Data overzicht van een arbodienst
  Handschudden na het inschakelen van een arbodienst

  Hoe moet ik een arbodienst inschakelen?

  Hier zijn de stappen die je moet volgen om een arbodienst in te schakelen:

  Kies een arbodienst: Er zijn verschillende arbodiensten beschikbaar op de markt. Kies een arbodienst die past bij de grootte en aard van jouw bedrijf en die de diensten aanbiedt die je nodig hebt.

  Maak afspraken: Maak afspraken met de arbodienst over de dienstverlening en de kosten. Bespreek ook de verantwoordelijkheden en taken van beide partijen en leg deze vast in een contract.

  Meld je aan: Meld je aan bij de arbodienst en verstrek de benodigde informatie over jouw bedrijf en werknemers. De arbodienst zal deze informatie gebruiken om een dossier aan te leggen voor elke werknemer en om de dienstverlening op maat af te stemmen op jouw bedrijf.

  Introduceer de arbodienst bij je werknemers: Leg uit wat de arbodienst doet en wat de rol van de arbodienst is bij de begeleiding van zieke werknemers. Informeer de werknemers over de mogelijkheden voor het stellen van vragen en het inwinnen van advies.

  Werk samen met de arbodienst: Werk samen met de arbodienst om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren en om zieke werknemers te begeleiden. Bespreek regelmatig de voortgang en de resultaten en stem de dienstverlening af op veranderingen in de organisatie en de behoeften van de werknemers.

  Door het inschakelen van een arbodienst kan je voldoen aan je wettelijke verplichtingen als werkgever en kan je werken aan het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving voor jouw werknemers.

  Hoe kan Johan.nl mij helpen aan een arbodienst

  Johan.nl kan jouw helpen bij het vinden van een arbodienst door verschillende arbodiensten op basis van jouw specifieke behoeften en eisen met elkaar te vergelijken. Op de website van Johan.nl kun je een vergelijkingsformulier invullen met informatie over jouw bedrijf en jouw wensen met betrekking tot de dienstverlening van een arbodienst.

  Op basis van deze informatie kan Johan.nl je verschillende opties bieden voor arbodiensten die voldoen aan jouw criteria en behoeften. Hierbij kijken we naar aspecten zoals kwaliteit, klantgerichtheid, expertise en resultaatgerichtheid.

  Daarnaast biedt Johan.nl ook informatie en advies over de dienstverlening van arbodiensten en de wet- en regelgeving omtrent verzuimbegeleiding en re-integratie. Zo kun jij op een geïnformeerde manier beslissingen nemen over de keuze van een arbodienst en de dienstverlening die het beste past bij jouw bedrijf.