Wat is een gecertificeerde arbodienst?

Een gecertificeerde arbodienst is een arbodienst die voldoet aan de eisen van het certificatieschema van de Stichting Beheer Certificatieregeling Arbodiensten (SBCA). Dit certificatieschema is ontwikkeld om de kwaliteit en professionaliteit van arbodiensten te waarborgen. Een arbodienst wordt getoetst op onder andere de kwaliteit van de dienstverlening, de deskundigheid van de medewerkers en de bedrijfsvoering. Kies jij voor een gecertificeerde arbodienst, dan kan een werknemer erop vertrouwen dat de arbodienstverlening voldoet aan de wettelijke eisen.

Leer meer over gecertificeerde arbodiensten

DE BESTE ARBODIENSTEN IN 3 STAPPEN

Beschrijf zo volledig mogelijk wat je behoeftes zijn

Stap 1

De beste aanbieders worden geselecteerd

Stap 2

Kies de beste aanbieder die bij jou past

Stap 3

IN 30 SECONDEN EEN AANVRAAG

Vind de arbodienst die bij jou past

Vul onderstaande formulier zo volledig mogelijk in. Dan kunnen wij de beste arbodiensten voor jou selecteren. Zodra het formulier is ingevuld gaan wij gelijk aan de slag!

  5 KENMERKEN

  5 Kenmerken van een gecertificeerde arbodienst

  1. Certificering: Het bedrijf moet gecertificeerd zijn als arbodienst door een erkende certificeringsinstantie. Dit certificaat bevestigt dat het bedrijf voldoet aan de wettelijke eisen en normen die van toepassing zijn op arbodienstverlening.
  2. Deskundigheid: Het bedrijf moet beschikken over deskundig en gekwalificeerd personeel dat in staat is om de taken en verantwoordelijkheden van een arbodienst uit te voeren. Dit personeel moet beschikken over de benodigde kennis, vaardigheden en ervaring op het gebied van arbeidsomstandigheden, veiligheid en gezondheid op het werk.
  3. Onafhankelijkheid: Het bedrijf moet onafhankelijk zijn en geen belangenconflicten hebben. Het bedrijf zich moet richten op de belangen van alle partijen. Denk aan de werkgever, werknemer en de overheid, en niet gebonden mag zijn aan een specifieke werkgever of werknemer.
  4. Toegankelijkheid en bereikbaarheid: Het bedrijf moet toegankelijk zijn voor werkgevers en werknemers en gemakkelijk bereikbaar zijn. Dit omvat het verstrekken van informatie en advies over veiligheid en gezondheid op het werk, het bieden van toegang tot medische professionals en het bieden van ondersteuning bij re-integratie.
  5. Vertrouwelijkheid en privacy: Het bedrijf moet de vertrouwelijkheid en privacy van de werkgever en werknemer waarborgen. Alle informatie die wordt verstrekt of verzameld tijdens het uitvoeren van de dienst, moet veilig en vertrouwelijk worden bewaard. Zonder toestemming van de betrokken partijen mag er geen data worden gedeeld.

  Door aan deze voorwaarden te voldoen, kan een bedrijf zichzelf als een arbodienst positioneren en haar diensten aanbieden aan werkgevers en werknemers.

  Data overzicht

  Hoe herken jij een gecertificeerde arbodienst?

  Er zijn verschillende manieren om een gecertificeerde arbodienst te herkennen. Hier zijn enkele mogelijke manieren:

  Certificaat: Zij heeft een certificaat of logo van de certificerende instantie op haar website of andere marketingmateriaal staan. Dit certificaat bevestigt dat het bedrijf aan de vereiste normen voldoet en dat het gecertificeerd is als arbodienst.

  Registratie: Een gecertificeerde arbodienst staat meestal geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en/of bij een brancheorganisatie voor arbodiensten. Door het controleren van deze registratie kan je nagaan of het bedrijf daadwerkelijk een erkende arbodienst is.

  Erkende certificeringsinstantie: Een arbodienst wordt gecertificeerd door een erkende certificeringsinstantie, zoals Lloyd’s Register, Dekra Certification of KIWA. Je kunt deze instanties online vinden en controleren of de arbodienst door hen gecertificeerd is.

  Verklaring van Overeenstemming (VvO): De arbodienst kan een Verklaring van Overeenstemming (VvO) hebben, waarin staat dat het bedrijf aan de wettelijke eisen en normen voldoet die gelden voor arbodienstverlening. Dit document kan je opvragen bij het bedrijf zelf.

  Door deze indicatoren te controleren, kan je nagaan of een arbodienst gecertificeerd is en dus voldoet aan de wettelijke eisen en normen die van toepassing zijn op arbodienstverlening.

  Hoe kan Johan.nl mij helpen aan een arbodienst

  Johan.nl kan jouw helpen bij het vinden van een arbodienst door verschillende arbodiensten op basis van jouw specifieke behoeften en eisen met elkaar te vergelijken. Op de website van Johan.nl kun je een vergelijkingsformulier invullen met informatie over jouw bedrijf en jouw wensen met betrekking tot de dienstverlening van een arbodienst.

  Op basis van deze informatie kan Johan.nl je verschillende opties bieden voor arbodiensten die voldoen aan jouw criteria en behoeften. Hierbij kijken we naar aspecten zoals kwaliteit, klantgerichtheid, expertise en resultaatgerichtheid.

  Daarnaast biedt Johan.nl ook informatie en advies over de dienstverlening van arbodiensten en de wet- en regelgeving omtrent verzuimbegeleiding en re-integratie. Zo kun jij op een geïnformeerde manier beslissingen nemen over de keuze van een arbodienst en de dienstverlening die het beste past bij jouw bedrijf.