Hoe voorkom ik stress op de werkvloer? 

Veel werkende Nederlanders ervaren stress op de werkvloer. Een hoge werkdruk, deadlines, reorganisaties of andere oorzaken zorgen ervoor dat maar liefst 8 op de 10 werkende werkstress ervaren. Maar, waar komt deze stress vandaan? Waarom […]

stress op de werkvloer

Veel werkende Nederlanders ervaren stress op de werkvloer. Een hoge werkdruk, deadlines, reorganisaties of andere oorzaken zorgen ervoor dat maar liefst 8 op de 10 werkende werkstress ervaren. Maar, waar komt deze stress vandaan? Waarom blijven veel werknemers toch doorwerken bij stressklachten en wat is de remedie? In deze blog krijg je antwoord op deze vragen. 

Een beetje stress is prima, overmatige stress is schadelijk

De cijfers liegen er niet om. De Nederlander stresst wat af op de werkvloer. Dat veel mensen werkstress ervaren, wil niet zeggen dat ze ontevreden zijn met hun huidige baan. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 6% ontevreden is, ruim de helft van de werkende staat open voor een andere baan, en één op de 10 mensen is ook daadwerkelijk actief op zoek. Dit zijn de cijfers volgens een onderzoek onder werkende Nederlanders:

  • 80% ervaart in meer of mindere mate werkstress
  • 50% heeft continu last van werkstress
  • 30% slaapt slechter door stress
  • 10% ligt meerdere keren per week wakker door werkstress
  • 20% meldt zich wel eens ziek door werkstress
  • 30% bezocht weleens een arts vanwege stressklachten

Onderzoek onder 1000 werkende Nederlanders door Zorgverzekering Menzis, 2018

Waarom men stress op de werkvloer kan ervaren

Er is een aantal stress-triggers die regelmatig voorkomen op de werkvloer. Voor werkgevers belangrijke aandachtspunten om in te schatten of een werknemer een gezonde dosis uitdaging heeft, of overmatige, en dus schadelijke, werkstress ervaart.

  • Minderwaardigheid

Onzekere of angstige personen kunnen zich minderwaardig ten opzichte van anderen voelen.

  • Onderwaardering

Iemand die zich ondergewaardeerd voelt of onder zijn of haar niveau werkt, heeft een grote kans op het ervaren van werkstress.

  • Schuldgevoel

Om anderen niet tot last te zijn, nemen sommige werknemers niet tijdig rust. Vaak nemen zij ook nog de diensten van anderen over, om deze collega’s niet teleur te stellen.

  • Onveiligheid 

Iemand kan zich door allerlei redenen onveilig voelen op de werkvloer. Denk aan redenen als een andere afkomst, pesten, religie, geaardheid of een roddelcultuur. 

  • Eenzaamheid

Weinig sociale contacten of geen klik met andere collega’s; een eenzaam gevoel kan een hoop stress teweegbrengen. 

Voorkomen is beter dan genezen! Overmatig stress op de werkvloer zorgt voor meer verzuim en een lagere productiviteit.

Schakel Johan.nl in voor ondersteuning via onze vele partners.

Jongeren ervaren meer stress op de werkvloer dan ouderen 

Jongere werknemers (tot 30 jaar) ervaren over het algemeen meer stress dan de oudere generaties. De sociale druk, aangewakkerd door met name social media, is voor veel jonge werknemers erg hoog. Echter staat de jonge werkende wel open om stressgerelateerde klachten bespreekbaar te maken. 

Schakel op tijd hulp in van een professional 

Een op de drie jonge werknemers verwacht van zijn of haar werkgever dat er hulp is bij het verminderen van werkstress door het inschakelen van bijvoorbeeld een coach. Ook een ontspanningsmassage kan soelaas bieden. Johan helpt jou om de juiste professional te vinden. Bekijk hier de mogelijkheden bij jou in de buurt. 

Wat te doen tegen werkstress als werknemer?


Lichaamsbeweging is de sleutel 

Zoals bij veel psychische klachten is de remedie: lichaamsbeweging. Een kwartier wandelen is goed voor lichaam en geest en geeft jou ook de kans om je collega’s beter te leren kennen. Spreek bijvoorbeeld af om samen een rondje te wandelen tijdens de lunchpauze, je zult merken dat je na de pauze weer met frisse zin kunt beginnen. 

stress op de werkvloer

Muziek en een hond werken stressverlagend 

Ook het luisteren van muziek, na of tijdens je werk, kan voor veel ontspanning zorgen. Dit is echter niet bij iedere baan mogelijk. Werk je op een klein kantoor en kun je wel wat gezelligheid gebruiken? Uit vele onderzoeken blijkt dat het hebben van een ‘kantoorhond’ stressverlagend en geluksverhogend werkt. 

Ga stress te lijf met de partners van Johan

Door de diverse samenwerkingen op het Johan portaal is een onafhankelijk digitaal ecosysteem ontstaan. Op het portaal heb jij inzage in je gezondheid en functioneren, toegang tot bijvoorbeeld coaches of masseurs en je hebt controle over je eigen data. Ontdek de partners van Johan!