Onzekerheid op de werkvloer (9 tips)

Zelfvertrouwen en eigenwaarde zijn twee hele belangrijke voorwaarden voor het ervaren van geluk op de werkvloer. Maar liefst één op de vijf Nederlandse werknemers ervaart twijfels aan zijn of haar vaardigheden om succesvol te zijn […]

Onzekerheid op de werkvloer

Zelfvertrouwen en eigenwaarde zijn twee hele belangrijke voorwaarden voor het ervaren van geluk op de werkvloer. Maar liefst één op de vijf Nederlandse werknemers ervaart twijfels aan zijn of haar vaardigheden om succesvol te zijn op het werk. Geluk en zelfvertrouwen gaan vaak hand in hand en zijn van levensbelang voor werknemers, en dus ook voor werkgevers. Hieronder lees je in negen tips tegen onzekerheid en hoe je jouw werkplezier een boost kunt geven. 

Zelfvertrouwen is jezelf vertrouwen


Zelfvertrouwen is een toestand waarin je (sterk) vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Onzekerheid is vaak te wijten aan het feit dat we ons te veel bezighouden met de mening van anderen. “Vinden mijn collega’s me wel geschikt?” “Vinden ze mij wel aardig?” Meestal komen die gedachten voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen, maar ook te veel aantrekken van de mening van anderen. Een balans hiertussen vinden is de kunst, en deze blog gaat je hierbij helpen. 

Werk aan je uiterlijk

 1. ‘Kleren maken de man’

Dit spreekwoord is vandaag de dag nog steeds relevant, misschien kunnen we er nu ‘kleren maken de mens’ van maken. Trek iedere dag schone en verzorgde kleding aan naar je werk. Je zult merken dat dit echt invloed heeft op je gemoedstoestand, het vermindert onzekerheid en versterkt het zelfvertrouwen.  

2. Ontstress met sporten

Ook regelmatig lichaamsbeweging is een echte aanrader. Je zit lekkerder in je vel na het sporten, het is een echte ontstresser en beweging maakt hormonen aan waardoor jij je beter voelt. Zoek jij een coach die jou flink laat zweten? Ontdek het snel op :Johan.

3. Heb een toegankelijke houding 

Nu we toch bezig zijn; let gelijk ook op je houding. Met een open en toegankelijke houding maak je een positieve(re) indruk op anderen. Met hangende schouders en je ogen op de grond gericht zul je geen positiviteit aantrekken. Dus: hoofd omhoog en schouders recht!

Laat je talenten en kwaliteiten zien

1. Laat zien wat je in huis hebt

Het is heel belangrijk dat jij je talenten en kwaliteiten in je werk kwijt kunt. Indien dit niet het geval is, kijk dan eens of je ergens anders terecht kunt. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk of een creatieve vaardigheid. Misschien is onderzoeken of je huidige werk (nog) wel voldoende bij je past ook een goede stap. Er zijn op dit moment erg veel vacatures, misschien zelfs wel bij je huidige werkgever. :Johan kan je helpen.

2. Stap uit je comfortzone

Zo nu en dan uit je comfortzone stappen is voor veel mensen erg moeilijk. Iets doen wat je voorheen niet durfde tóch doen geeft een geweldige boost aan je zelfvertrouwen. Je zult versteld staan van je eigen kunnen! 

3. Leer (van) jezelf 

Onzeker zijn op je werk en het ontbreken van zelfvertrouwen, het is niet zomaar wat. Maar met aandacht en geduld kan een mens zichzelf veel aanleren. Door bepaalde vaardigheden te oefenen, kun je bouwen aan meer zelfvertrouwen. :Johan helpt je hierbij. 

Beloon jezelf, zo nu en dan 

1. Gun jezelf een beloning 

Het kan ontzettend vruchtbaar zijn om streng voor jezelf te zijn, maar jezelf belonen is ook zeer belangrijk. Gun jezelf, na het behalen van een bepaalde prestatie, een dagje vrij of een fijne vakantie. Ook iets kleins, zoals een etentje of een bosje bloemen, kan al verschil maken. 

2. Geef (jezelf) complimenten

Wanneer je een grote opdracht hebt afgerond, een collega goed geholpen hebt of die ene klacht goed hebt afgehandeld: geef jezelf een compliment! Een compliment uitdelen is ook goed voor je humeur, en natuurlijk voor degene waaraan je het compliment uitdeelde. Dus kom maar op met die complimenten, je bent geweldig! 

3. Zoek steun bij anderen

Voor veel mensen is het vragen van hulp aan anderen een grote stap. Maak er geen monster van! Zoek ondersteuning bij iemand die je vertrouwt, iemand die je begrijpt. In het digitale portaal van :Johan vind jij de professionele hulp die je nodig hebt.

Onzekerheid op de werkvloer

Mentaal fit met Johan

Door de diverse samenwerkingen op het Johan portaal is een onafhankelijk digitaal ecosysteem ontstaan. In dit ecosysteem komt vraag en aanbod samen om te werken aan een zo optimaal mogelijke werksituatie. Op het portaal heb jij inzage in je gezondheid en functioneren, toegang tot producten om jezelf te ontwikkelen en controle over je eigen data. Dit alles met het behoud van privacy, in een veilige en leuke omgeving. Ontdek Johan!